sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Intentiota metsästämässä

Sunnuntai-iltaa! Olen ajautunut intentio-(eli pyrkimys, tahdonsuunta) solmuun. Teen sinällään yksinkertaisesta asiasta itselleni liian vaikean pohtimalla sitä liikaa. Kotityönä tekstiä lukiessa tulisi poimia roolihenkilölleen pyrkimys, eli pohtia, mitä roolihenkilö haluaa tässä tilanteessa. Lyhyesti: Ihminen pyrkii aina johonkin, ei voi olla pyrkimättä. Se, että pyrkii johonkin asettamaansa määränpäähän saa meidät tekemään tekoja, puhumaan, liikkumaan. Pyrkimys on useimmiten suhteessa toiseen ihmiseen. Ihminen pyrkii aina parantamaan omaa tilannettaan.

Eron huomaa lavalla. Kun olen miettinyt etukäteen selkeän pyrkimyksen itselleni, on tilanteessa helppo olla. Kun pyrkimys on epämääräinen tai sitä ei ole, en ole läsnä tilanteessa ja olo on epävarma. Näyttelen Vappua, 27-vuotiasta torikauppista, joka on päähenkilö Johannan ystävä. Vapun suhteen olen huomannut vaikeimmiksi ne kohtaukset, joissa olen mukana, muttei minulla ole repliikkejä. Silloinkin on oltava pyrkimys johonkin.

Pyrkimystä ei ajatella näyttämöllä. Siellä näytellään ja pyritään tilannevoittoon. Voi olla, että harjoitellessa pyrkimys vaihtuu toiseksi. Siitä huolimatta tulee olla pyrkimys mietittynä etukäteen. Ainakin silloin voi sen rajata pois: ei, tämä ei ollut se pyrkimys, voisinko pyrkiä tilanteessa vaikka iskemään tuon Yrjön?

Kai intentiossa pohjimmiltaan on kyse siitä, että näyttelee tilanteessa, eikä vain kuvita tekstiä. Että saa roolihahmonsa eläväksi ja todeksi, on roolissa kiinni. Ja siihenhän me tähtäämme! Intention metsästys jatkukoon!

sydätään täällä purki Liina-Maija

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa! Intentio on apuväline roolin sisään pääsyyn ja tekstin alistamiseen tilanteelle harjoituksissa. Kun näkökulma on oma ja ajatus kulkee, sen voi unohtaa. Ottaa käyttöön taas kun ajatus jumittuu ja kuvitus uhkaa! Ja toki erilaisten lähtöpyrkimysten kautta aukeaa roolille uusia maastoja.
    Harjoitukset ovat harjoittelemista varten, esitykset esittämistä. Kun rooli on harjoiteltu ja haettu hyvin, on rakenne selvä, on esityksessä on vapaa näyttelemään! Ei ole hyvän fiiliksen ja pumppaamisen armoilla. Näin minusta tänä aamuna! Tiina

    VastaaPoista